БНБ прогнозира икономически растеж от 2,2% през 2024 г.

16 април 2024, 13:17 82

Годишната инфлация се очаква да се забави до 2,3% в края на годината

През 2024 г. се очаква растежът на реалния БВП на България да възлезе на 2,2% (спрямо 1,8% през 2023 г.), което ще се определя от положителния принос на вътрешното търсене, докато нетният износ се очаква да има отрицателен принос. Това се посочва в прогнозата на БНБ за основните макроикономически показатели, изготвена към 27 март 2024 г.

Вътрешното търсене се предвижда да бъде подкрепено от нарастване на частното потребление в условията на повишаващи се доходи от труд в реално изражение, растеж на инвестиционната активност, както и от по-високо правителствено потребление. За ускоряването на растежа на реалния БВП основно влияние оказва допусканото преминаване на приноса на изменението на запасите от силно отрицателен през 2023 г. в неутрален през 2024 г., заложено в прогнозата. Динамиката на нетния износ отразява прогнозирания по-голям растеж на вноса спрямо този на износа на стоки и услуги.

„Прогнозираме растежът на реалния БВП да се ускори до 3,3% през 2025 г. и след това да се забави до 2,6% през 2026 г., като тази динамика в голяма степен се определя от заложения профил на публичните инвестиции“, се посочва в анализа на БНБ.

Годишната инфлация, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), се очаква да се забави до 2,3% в края на 2024 г., а средногодишната инфлация да възлезе на 3%. Освен на базовите ефекти от силното нарастване на цените през предходната година, забавянето на инфлацията през 2024 г. ще се дължи и на допусканите спадове на международните цени на енергийни суровини, както и на поевтиняването на някои групи стоки и услуги с административно определяни цени.

„Очакваме групите на услугите и храните да имат основен положителен принос за общата инфлация в края на 2024 г. В съответствие с техническите допускания за динамиката на цените на петрола и храните на международните пазари, както и с прогнозираните темпове на растеж на частното потребление и на разходите за труд очакваме годишният темп на нарастване на потребителските цени да възлезе на 2,7% в края на 2025 г. и да остане на това ниво в края на 2026 г. В средносрочен план очакваме положителният принос на базисните компоненти за общата инфлация да остане значителен“, пишат експертите на БНБ.

Пълния анализ може да прочетете тук.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент