Бюджетът стартира втората половина на годината с излишък от 82 млн. лева

1 юли 2021, 11:18 491

Една от причините за по-доброто представяне са корпоративните данъци, които обикновено се декларират до 31 март, но бяха събрани през юни заради кризата от Covid-19

В края на второто тримесечие държавният бюджет отчита излишък от 82 млн. лева, при предвиден преди месец дефицит от 140 млн. лева, съобщава „Дневник“. Добрите резултати през юни се дължат предимно на събраните вземания по корпоративните данъци, след като крайният срок за подаване на декларациите на дружествата бе изместен от 31 март на 30 юни заради кризата.

Положително на бюджета се отразява и по-високата събираемост на косвените данъци, социалноосигурителните и здравноосигурителните приходи. През шестте месеца на 2021 г. данъчните и неданъчните приходи са с 3,6 млрд. лева по-високи от същия период на миналата година, а приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма са в размер на 24,7 млрд. лева (ръст от 3,3 млрд. лева на годишна база), или 51,9% от годишния разчет.

Очаква се разходите по консолидираната фискална програма, към които спада и вноската на България за общия европейски бюджет, да бъдат в размер на 24,6 млрд. лева, или 46,9% от годишния разчет. За същия период на 2020 г. разходите са в размер на 19,8 млрд. лева.

Ръстът на приходите се дължи от една страна на по-ниската база за сравнение от 2020 г., а от друга – на по-големите плащания в социалната сфера и администрацията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент