ЕП прие нови правила за борба с изпирането на пари

25 април 2024, 16:25 66

Новите закони включват мерки за разширена надлежна проверка

Европейският парламент прие пакет от закони за укрепване на инструментариума на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, съобщи пресслужбата на ЕП.

Новите закони гарантират, че хората със законен интерес, включително журналисти, медийни специалисти, организации на гражданското общество, компетентни органи и надзорни органи, ще имат незабавен, нефилтриран, пряк и свободен достъп до информацията за действителните собственици, съхранявана в националните регистри и взаимосвързана на равнището на ЕС. В допълнение към настоящата информация регистрите ще включват и данни от най-малко пет години назад.

Законите също така предоставят на звената за финансово разузнаване (ЗФР) повече правомощия за анализиране и разкриване на случаи на изпиране на пари и финансиране на тероризма, както и за спиране на съмнителни сделки.

Новите закони включват мерки за разширена надлежна проверка и проверки на самоличността на клиентите, след което т.нар. задължени субекти (например банки, управители на активи и криптоактиви или агенти на недвижими и виртуални имоти) трябва да докладват подозрителни дейности на ЗФР и други компетентни органи. От 2029 г. професионалните футболни клубове от най-високо ниво, участващи във финансови сделки с висока стойност с инвеститори или спонсори, включително рекламодатели и прехвърлянето на играчи, също ще трябва да проверяват самоличността на своите клиенти, да следят транзакциите и да докладват за всяка подозрителна транзакция на ЗФР.

Законодателството също така съдържа разпоредби за по-голяма бдителност по отношение на свръхбогатите лица (общо богатство на стойност най-малко 50 000 000 евро, с изключение на основното им жилище), общоевропейско ограничение от 10 000 евро за плащания в брой, освен между частни лица в непрофесионален контекст, и мерки за гарантиране на спазването на целенасочени финансови санкции и избягване на заобикалянето на санкциите.

Пълното съобщение на пресслужбата на ЕП може да видите тук.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент