Кои са били най-търсените професии в ЕС през първото тримесечие на годината?

6 юли 2022, 15:50 598

Професията, която е отбелязала най-рязко процентно увеличение на броя на заетите, е помощник при приготвяне на храна

През първото тримесечие на 2022 г. професията, която е отбелязала най-рязко процентно увеличение на броя на заетите в ЕС, е помощник при приготвяне на храна. Ръстът на годишна база е с 25,1%, а самото увеличение на кадрите като брой е от 1,1 на почти 1,4 млн. души, сочат данните на Евростат.

Второто най-голямо увеличение за периода е в групата на персоналните обслужващи работници, което включва множество професии: придружители, кондуктори, водачи, сервитьори, бармани, готвачи, фризьори, козметици, домакински надзорници и строители. Ръстът на годишна база е с 15,6%, като през първото тримесечие на 2022 г. тази професионална група е имала 7,6 млн. представители в рамките на ЕС.

На трето място в групата на най-търсените професии в началото на годината се нареждат специалистите по информационни и комуникационни технологии – с 9,6% увеличение на годишна база. В тази сфера попадат разработчиците на софтуер и приложения, както и анализаторите и специалисти по бази данни и мрежи. Увеличението на тези кадри е от 4,1 на 4,5 млн. души.

При още две професионални групи се отчита увеличение в броя на търсените работници с над 9% на годишна база – юридически, социални, културни и свързани с тях асоциирани професионалисти (с 9,4%), и мениджъри по хотелиерство, търговия на дребно и други услуги (с 9,1%). В периода януари – март 2022 г. тези групи наброяват съответно 3,5 и 2,4 млн. работници в ЕС.

На следващо място в списъка на Евростат за водещи професии и рязко процентно увеличение в броя на заетите лица попадат професионалистите в бизнеса и администрацията – със 7,4% годишен ръст, занаятчиите и печатарите – с 6,7%, информационните и комуникационните техници – с 5,9%, научните работници и инженерите – с 5,7%, и мениджърите по производство и специализирани услуги – с 5,3%.

Най-значително намаление се наблюдава при заетите в селското, горското и рибното стопанство – с 12,6% през първото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г.

Данните на Евростат показват още, че през първото тримесечие на тази година 3,6 млн. безработни лица в ЕС са си намерили работа, 7,2 млн. са станали безработни, а 3,3 млн. са изпаднали в икономическа неактивност.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент