МФ: Средствата в Сребърния фонд и по програми и проекти на ЕС са налични в пълен размер

2 юни 2023, 14:00 461

За нито един период през месеците март и април наличностите не са по-ниски от законово определения ограничител

Министерството на финансите стриктно спазва законово определените ограничители при управлението на средствата в Единната сметка, съгласно §15 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за прилагане на разпоредбите на ЗДБРБ за 2022 г., ЗБДОО 2022, ЗБНЗОК за 2022 г. (т.нар. удължителен закон). Това е видно от публично достъпните данни на Управление „Емисионно“ на БНБ, както и от публикуваните статистически данни за размера на фискалния резерв на интернет страницата на Министерството на финансите, съобщиха от ведомството.

От МФ публикуваха статистически данни за наличностите на правителството от седмичните баланси на Управление „Емисионно“ на БНБ (задължения към правителството и бюджетни организации от пасива на баланса) и размера на „условно блокираните“ средства съгласно разпоредбата на §15 от ПЗР на удължителния закон (Ограничител по §15 от ПЗР на удължителния закон). В последната колона на таблицата по-долу са показани наличните средства за плащания по сметки в БНБ при приспадане на „условно блокираните“ средства в §15 от ПЗР на удължителния закон.

Данните показват, че за нито един период през месеците март и април наличностите на правителството не са по-ниски от законово определения ограничител, което означава, че средства на Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и средствата по програми и проекти на Европейския съюз са налични в пълен размер за всеки от посочените периоди. Това означава, че не само наличностите на Сребърния фонд, които за посочените периоди са в размер на малко над 3,7 млрд. лева, са налице в пълен размер, но е спазен и ограничителят по отношение на средствата по програми и проекти на ЕС, посочват от МФ.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент