Над 2,7 млрд. лева ДДС е върнат на изрядния бизнес след автоматизирана оценка на НАП

12 октомври 2021, 10:56 735

Информационната система „Контрол“ на НАП позволява възстановяване на данък без човешка намеса и без възлагане на проверка или ревизия

Над 2,7 млрд. лева ДДС са възстановени на изрядния бизнес след автоматизирана оценка на НАП, без необходимост от възлагане на проверка или ревизия. Това е възможно благодарение на информационната система „Контрол“, извършваща автоматизиран анализ на постъпилите искания за възстановяване на данъци, съобщават от приходната агенция.

Софтуерът на НАП позволява възстановяване на данък без човешка намеса и без възлагане на проверка или ревизия, когато предприятие, подало искане, е с нисък рисков профил, няма задължения към бюджета, внася редовно и в срок дължимите данъци и осигуровки и няма данни за участие в схеми за ДДС измами.

От внедряването на системата досега на коректни бизнеси и физически лица са възстановени над 256 млн. лева корпоративен данък и близо 61 млн. лева данък върху доходите.

Специализираният софтуер на НАП също така насочва вниманието на данъчните към проблемни области и рискови зони. Чрез него могат да бъдат извършвани и електронни ревизии, спестяващи копирането на голям обем документи на хартия, тъй като счетоводните данни се проверяват и анализират дистанционно.

През последните три години НАП е приключила 830 електронни ревизии в страната, при които са установени допълнително над 57 млн. лева дължими данъци и осигуровки.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент