Над 80% от годишните данъчни декларации са подадени по електронен път в НАП

26 април 2022, 14:11 480

Срокът за подаване на декларация за облагане на доходите на физическите лица изтича на 3 май

Близо 540 000 души до момента са подали в НАП своите декларации за облагане на доходите на физическите лица, получени през 2021 г. Декларираните доходи са на обща стойност над 254 млн. лева. Над 80% от декларациите са подадени онлайн, с персонален идентификационен код (ПИК) или с квалифициран електронен подпис ( КЕП), посочва се в сайта на приходната агенция.

Статистиката на НАП показва, че около 20 000 души са изпратили формулярите си по пощата, а 88 000 са избрали да ги подадат лично, в офис на приходната агенция.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица, получени през 2021 г., изтича на 3 май, напомнят от НАП.

Годишна данъчна декларация са задължени да подават всички лица, които през предходната година са получили доходи от хонорари, дори ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Декларация подават и лицата, извършващи регулярни продажби на стоки в интернет с цел търговия и печалба, както и земеделските стопани и лицата, които получават доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

От НАП напомнят също, че едноличните търговци и земеделските стопани, които са избрали да се облагат като ЕТ, подават своите годишни данъчни декларации до 30 юни 2022 г. Ако ЕТ или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази негова дейност (например доход от наем), декларирането е в срок до 3 май.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент