НАП предупреждава за фалшиви имейли от нейно име

24 август 2021, 10:10 571

Текстът на имейла съдържа съобщение за „налагане на електронен запор“ заради неплатени в срок задължения

От НАП предупреждават, че се разпространяват фалшиви имейли от тяхно име. Изпращачът е лице, което се представя за главен публичен изпълнител Албена Борисова, а електронният адрес е: a.borisova@ro14.nap.bg. Текстът на имейла съдържа съобщение за „налагане на електронен запор“ заради неплатени в срок задължения.

Фалшивият имейл от името на НАП приканва получателите да отворят прикачен файл, в който има информация за „наложения електронен запор, както и начините на плащане и конкретните банкови сметки“.  От приходната агенция предупреждават, че това представлява класическа форма на „фишинг“ атака с цел кражба на финансови средства и лична информация от интернет (потребителски имена за достъп, банкови сметки, пароли и други).

Имейл адресът, от който се изпращат фалшивите съобщения от името на НАП, силно наподобява техен електронен адрес. Съществената разлика е в домейна.

Текстът на фалшивия имейл гласи (публикуван без редакция):

„УВАЖАЕМА/И ГОСПОЖО/ГОСПОДИНЕ,

С настоящия имейл Ви информираме, че по данни на НАП все още липсва пълно погасяване на задължение, с което Ви уведомяваме, че поради липсата на доброволно изпълнение от Ваша страна Ви се налага запор с това електронно съобщение. Електронният запор е наложен съгласно чл.450a от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Подробна информация за наложения Ви електронен запор, както и начините на плащане и конкретните банкови сметки може да намерите в прикачения файл. Запорното съобщение, както и всички други съобщения във връзка с налагането, изпълнението и вдигането на запора се смятат за получени от адресата от момента на отварянето на имейла.“

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент