Обемът на търговията на дребно в България през август 2022 г. надминава средния за ЕС

7 октомври 2022, 11:56 386

Страната ни се нарежда на седмо място в ЕС по годишен ръст на търговията на дребно и на шесто – по месечен ръст

Обемът на търговията на дребно в ЕС е намалял с 0,2% през август 2022 г. спрямо предходния месец, докато за същия период в еврозоната спадът е с 0,3%. За сравнение, през юли обемът на търговията на дребно в ЕС спадна на месечна база с 0,2% в ЕС и с 0,4% в еврозоната, сочат данните на „Евростат“.

На годишна база (през август 2022 г. спрямо август 2021 г.) обемът на продажбите на дребно се понижават с 1,3% в ЕС и с 2% в еврозоната.

Данни за България

В България през август обемът на търговията на дребно бележи ръст с 1% спрямо юли (при ръст от 0,1% през юли спрямо юни). Така страната ни се нарежда на шесто място в ЕС, заедно с Португалия, по най-голям ръст на обема на продажбите на дребно на месечна база.

На годишна база през август обемът на търговията на дребно в България също бележи ръст – с 2,1%, което нарежда страната ни на седмо място в ЕС.

Данните на „Евростат“ показват още, че обемът на продажбите на дребно на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия в България е нараснал с 3,2% през август спрямо юли. При нехранителните стоки също се наблюдава месечно увеличение – с 0,5%, а при автомобилните горива – с 1,1%.

Месечни сравнения по сектори в еврозоната и ЕС

В еврозоната на месечна база през август 2022 г. обемът на търговията на дребно намалява с 0,8% при храни, напитки и тютюневи изделия, а увеличение се наблюдава при нехранителните стоки – с 0,2%, и при автомобилните горива – с 3,2%.

В ЕС на месечна база през същия месец обемът на търговията на дребно също намалява при храните, напитките и тютюневите изделия – с 0,6%, и се увеличава при нехранителните стоки – с 0,1%, както и при автомобилните горива – с 2,9%.

Сред страните членки, за които „Евростат“ има налични данни, най-голям месечен спад в общия обем на търговията на дребно е отчетен в Нидерландия (-2,2%), Германия (-1,3%) и Малта (-1,1%). Най-големи увеличения се наблюдават в Словения (+7,0%), Люксембург (+3,8%) и Ирландия (+3.5%),

Годишни сравнения по сектори в еврозоната и ЕС

В еврозоната на годишна база през август 2022 г. обемът на търговията на дребно намалява с 3,0% при нехранителните стоки, както и с 2,0% при храните, напитките и тютюневите изделия. Увеличение се наблюдава при автомобилните горива – с 5,1%.

В ЕС на годишна база през същия месец обемът на търговията на дребно намалява с 2,6% при нехранителните стоки, а при храните, напитките и тютюневите изделия – с 1,3%. При автомобилните горива се отчита годишно увеличение с 5,0%.

Сред страните членки, за които „Евростат“ има налични данни, най-голям годишен спад в общия обем на търговията на дребно е отчетен в Дания (-6,0%), Нидерландия (-5,8%) и Финландия (-4,7%). Най-големи увеличения се наблюдават в Словения (+31,8%), Полша (+8,0%), Кипър (+5,1%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент