Около 20% от всички заети в България работят нелегално

30 ноември 2021, 10:46 448

Според работодателите това се дължи на твърде високите налози, които едно дружество плаща за работник

Всеки пети работник в страната работи нелегално, показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), показани по време на  цитирани от „Инвестор“. Цели 21,5% от трудоспособните в страната работят без договор.

 

Според председателя на АИКБ Васил Велев при този размер на сивата икономика у нас и при 40% преразпределение на БВП през бюджета, щетите са държавната хазна всяка година са в размер на 10 млрд. лева. Ако контролът върху сивата икономика бъде затегнат и намаляване на нейния обем със само пет процента, то това би увеличило приходите към бюджета с 2,5 млрд. лева.

Според работодателите най-голямата причина за високия процент на недекларирана заетост е това, че разходите за данъци и осигуровки за един служител в страната са твърде високи. Налозите, които работодател изплаща за един служител, на места могат да достигнат 53,25% за трета категория труд. За да получи един работник 100 лева нетно възнаграждение, то работодателят трябва да плати 53,25 лева данъци и осигуровки, допълва Васил Велев.

Работодателските организации са разработили 51 мерки, насочени към превенция и борба с недекларираната заетост, за всяка от които има конкретно предложение, насочено към компетентните институции и организации, стана ясно още на форума.

За прецизирането на предложенията и тяхната практическа приложимост са проведени пилотни тестове в повече от 60 предприятия. В резултат на проведено обществено обсъждане на резултаците са заложени конкретни препоръки за промени в нормативни актове и в административни практики.

Според председателя на АИКБ с последните законодателни промени се стига до ситуация, в която размерът на внасяните социалноосигурителни вноски няма да има значение за размера на пенсиите, тъй като повече от половината от пенсионерите ще получават еднакви суми.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент