Проучване: Еврозоната се насочва към рецесия

5 декември 2022, 17:17 112

За пети пореден месец се понижава бизнес активността в общността

Бизнес активността в еврозоната се е понижила за пети пореден месец през ноември. Това означава, че икономиката на валутната зона се насочва към лека рецесия, тъй като потребителите намаляват разходите си на фона на растящата инфлация. Това показва най-новото проучване на „Standard & Poor‘s“, цитирано от БТА.

Окончателният композитен индекс на мениджърите по доставките PMI за страните от еврозоната се е повишил до 47,8 пункта през ноември 2022 г. През октомври той отчете 47,3 пункта. Всички стойности на показателя под 50 пункта показват свиване на бизнес активността, а над това равнище – нейното разширяване.

Въпреки всичко в момента спадът остава скромен, като намаляването на общия темп на свиване през ноември означава, че засега регионът изглежда ще изпита спад на брутния си вътрешен продукт от само 0,2%.

Икономистите са оценили вероятността страните, приели единната валута, да изпаднат в рецесия в рамките на една година на 78%, според анкета на „Ройтерс“, проведена през ноември. Според тях икономиката на еврозоната ще се свие с 0,4% през настоящото тримесечие, което е последно за годината.

С оглед на отслабващото търсене и оскъдните перспективи за предстоящо подобрение, фирмите са намалили наемането на нови служители. Индексът, отчитащ наемането на служители, е спаднал до 51,8 пункта през ноември – от 52,5 пункта през предходния месец. Същевременно безработицата в еврозоната намаля до 6,5% през октомври, показаха през миналата седмица официални данни.

Индексът на входящите цени и индексът на цените на производител са се понижили през ноември, което предполага, че инфлационният натиск може вече да е достигнал своята връхна точка.

Индексът на цените на производител, отчитащ цените на едро, е спаднал до 3-месечно дъно и е на ниво от 62,3 пункта.

Инфлацията в блока е спаднала до 10%, показаха неотдавна официални предварителни данни. Това обаче е доста над заложеното целево ниво от Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%.

В ход е повишаване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, която се опита да укроти покачването на цените. Очаква се регулаторът да добави още 50 базисни пункта по-късно през декември.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент