Разходите на домакинствата се увеличават с 20% за година

18 август 2021, 10:56 476

Около една трета от месечния бюджет на домакинствата е отреден за хранителни продукти

Разходите на лице от домакинство са се увеличили с 20,3% през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Общият разход на лице от домакинство нараства на 1 666 лева, а статистиката показва, че 30,8% от месечните разходи се отделят за хранителни продукти и напитки.

Следващият най-сериозен разход в бюджета на домакинствата са битовите сметки за електричество, вода и отопление, които са се увеличили с 18% – от 240 на 283 лева месечно. По-големи средства се заделят и за обзавеждане и подобрение на дома. Месечните разходи за храна на лице от домакинство се увеличават с 13,4% през периода, или от 452 лева на 513 лева.

Разходите за културни събития и свободно време също са нараснали двойно, наред с разходите за облекло и обувки. Домакинствата отделят и до 23,5% повече за здравеопазване. С една четвърт са се повишили разходите за транспорт.

Според статистиката консумацията на здравословни храни се е повишила, като най-видно е увеличението при зеленчуците и плодовете. Консумацията на месо и захар се свива.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент