Рекордна инфлация в еврозоната през декември

20 януари 2022, 16:51 789

Отчетената по-рано през седмицата инфлация в България е над средното ниво за съюза, само шест държави в еврозоната отчитат по-високи стойности

Инфлацията в еврозоната през декември 2021 г. се е ускорила до рекордните 5% спрямо същия месец на миналата година, предава БТА. Така инфлацията става двойно по-висока от целевото ниво на Европейската централна банка (ЕЦБ) от около 2%, показват предварителни данни на европейската статистическа служба.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) в целия ЕС нараства през декември с 5,2% при стойности от 4,4% през ноември.

На месечна база през декември ИПЦ в еврозоната нараства с 0,4%, но на годишна инфлацията се ускорява до 5% от 4,9% през ноември – рекорден ръст от създаването на икономическия съюз през 1999 г. досега.

Основен двигател за все по-бързата инфлация в еврозоната остават постоянно повишаващите се цени на енергийните продукти и услуги, които само през декември са се повишили с 25,9%. Цените на неенергийните индустриални стоки са нараснали с 2,9%, на храните, алкохола и тютюна – с 3,2%, а на услугите – с 2,4% спрямо година по-рано.

Основната инфлация (която изключва цените на хранителните продукти и енергията) в еврозоната се повишава с 0,4% през декември спрямо ноември и се увеличава за втори пореден месец с 2,6% на годишна база.

Най-високата регистрирана инфлация на годишна база през декември е записана в Естония (12%), следвана от Литва (10,7%) и Полша (8%), докато най-ниските стойности са отчетени в Малта (2,6%), Португалия (2,8%) и Финландия (3,2%).

Според Евростат потребителската инфлация в България през декември се ускорява с 0,8% спрямо предходния месец и до 6,6% на годишна база от 6,3% през ноември. По-рано тази седмица Националният статистически институт (НСИ) отчете годишна инфлация от 7,8% през декември – стойности над средните за ЕС, като само шест други държави членки на съюза отчитат по-силен ръст на цените през декември 2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент