Търговията на дребно с годишен ръст от 5,7% през април 2022 г.

10 юни 2022, 15:41 429

На месечна база оборотът на българските търговци на дребно се увеличава с 0,8%

Оборотът в търговията на дребно през април 2022 г. се е увеличил с 5,7% спрямо същия месец на 2021 г. На месечна база (спрямо март 2022 г.) също е регистрирано повишение – с 0,8%, сочат данните на НСИ за раздел „Търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети“.

За сравнение, през март 2022 г. оборотите на българските търговци на дребно отбелязаха годишен ръст от 9,6% и месечен – от 1,6%.

На годишна база през април 2022 г. е отчетено увеличение на оборотите в следните групи: търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 10,0%, и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 9,7%. Намаление е регистрирано в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 2,1%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетен годишен ръст при всички групи, както следва: търговия с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 27,7%), търговия с битова техника, мебели и други стоки за бита (с 15,2%), търговия с разнообразни стоки (с 10,6%), търговия с компютърна и комуникационна техника (с 6,1%), търговия с фармацевтични и медицински стоки (с 5,1%) и търговия чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 5,0%).

На месечна база през април 2022 г. НСИ отчита увеличение на оборотите при две групи: търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 1,2%, и търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 0,3%. Месечно намаление е регистрирано само при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 0,5%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетен месечен ръст при търговия с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 3,4%), а намаление – при търговията с компютърна и комуникационна техника (със 7,0%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент