Търговията на дребно у нас бележи ръст от 20% за година

10 септември 2021, 14:00 487

На месечна база към края на юли отчетеното повишение е в размер на 1,0%

Търговията на дребно у нас отбелязва скок от 20,2% на годишна база към края на юли, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ). На месечна база през юли индексът „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ нараства с 1,0%.

Към края на юли данните за предходните 12 месеца изглеждат така: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, бележи ръст от 21,8%, оборотът при търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се повишава с 21,0%, а обемите при търговията с автомобилни горива и смазочни материали нарастват с 14,5%.

Ръст от 42% е отчетен в търговията с фармацевтични и лекарствени стоки, 33,4% по-високи са продажбите на „разнообразни стоки“, 24,3% ръст е отчетен при компютърната техника, а с 15,9% нарастват онлайн продажбите.

Източник: НСИ

През юли спрямо юни се наблюдава ръст в продажбата на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (2,1%) и в търговията с автомобилни горива и смазочни материали (2,0%). Повишение е отчетено и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки (0,9%).

Оборотът в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, отбелязва спад (0,5%). Спад има още в търговията с текстил, облекло и обувки (4,0%) и в продажбите на компютърна и комуникационна техника (3,4%).

Източник: НСИ

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент