Вдигат ваучерите за храна до 100 лева

9 ноември 2020, 00:00 1190

Към момента работодателите могат да предоставят на служителите си ваучери на стойност до 60 лева на месец

Стойността на ваучерите за храна, предоставяни от работодатели на служителите им, се предвижда да се увеличи. Това е планирано в промените в ЗДДС, внесени от Валери Симеонов и група депутати, предаде „Труд“, цитиран от БТА.

Към момента всеки работодател може да предостави на служителите си до 60 лева месечно за ваучер за храна. Промените в закона предвиждат тази сума да се увеличи до 100 лева през 2021 г.

Социалните разходи за ваучери, отпускани от работодател към всички служители на предприятието му, се признават като разходи за данъчни цели по ЗКПО. Върху тези суми не се начисляват осигурителни вноски, нито данък общ доход.

Вносителите на промените в закона аргументират предложението си с факта, че сумата от 60 лева е била фиксирана преди повече от 10 години, когато е представлявала значителна част от минималната работна заплата. През 2021 г. обаче минималното възнаграждение ще нарасне до 650 лева, съответно ваучерите от 60 лева ще представляват много малък дял от него. В мотивите на депутатите се посочва още, че тази система е един от най-добрите стимули за работодателите и техните служители, тъй като намалява данъчните им разходи и същевременно увеличава потреблението в условията на криза.

Вносителите на законопроекта очакват след промените всеки втори работодател да увеличи сумата на ваучерите, които предоставя на служителите си. Това означава, че близо 250 хил. служители ще получават ваучери за храна на стойност 100 лева, а останалите 300 хил. ще продължат да получават по 60 лева. Тази прогноза налага увеличение на годишната квота от 350 млн. лева на 500 млн. лева, което трябва да бъде заложено в бюджета за 2021 г.

Работодателите също имат предложение относно ваучерите за храна – с тях да могат да се купуват не само хранителни продукти, но и да се плаща в ресторанти и хотели. Според тях по този начин ще се подпомогнат още бизнеси, като тези в сферата на туризма и ресторантьорството, които са сред най-силно засегнатите от кризата.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент