Вдигат ваучерите за храна от 60 на 80 лева

16 ноември 2020, 00:00 994

Тази мярка ще бъде не само допълнителен стимул за служителите, но и начин за подпомагане на икономиката

Ваучерите за храна, които работодателите предоставят на служителите си, ще се увеличат от 60 на 80 лева. Това предвиждат новите законови промени, предаде „Телеграф“, цитиран от БТА.

Заради пандемията от Covid-19 и породилата се от нея криза много бизнеси пострадаха сериозно. Някои от тях фалираха, при други се наложиха съкращения или изпращане на персонала в принудителен отпуск, а при почти всички се наблюдаваше замразяване на заплатите. Поради тази причина правителството насочи усилията си към въвеждане на мерки за стимулиране на икономиката – като грантове, безлихвени заеми и помощи. Ваучерите за храна, които не се облагат с данък, останаха встрани от вниманието на управляващите, но вече има планове за промени и при тях.

Според управляващите ваучерите за храна могат да се окажат много ефективен инструмент в кризисна ситуация като настоящата. От една страна, те не изискват допълнителни разходи от бюджета – само пропуснати данъчни приходи. От друга страна, подобно данъчно облекчение би дало стимул на работодателите, макар и непряко, да увеличат възнаграждението на служителите си. И от трета страна, това е тласък на потреблението, който ще вдигне оборота на търговските вериги, приемащи ваучери като средство за разплащане. Ефект обаче ще има само ако повече предприятия започнат да предоставят ваучери на стойност 80 лева на служителите си.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент