Зимният туризъм ще бъде подкрепен

19 ноември 2020, 00:00 845

9% ДДС за ски лифтовете

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева обявява, че ДДС за ски лифтовете става 9%, предава БТА. Мярката се съобщава в рамките на четвъртото издание на изложението „Туризъм ЕКСПО – Дестинация Варна“, в което Георгиева взема участие чрез видеовръзка.

Намалената ставка ще важи за лифтовете и влековете в ски курортите, посочва зам.-министърът. По този начин данъкът ще бъде уеднаквен, като от 9% ще се възползват хотели, ресторанти, заведения и туроператори. Предложението е изпратено до Министерството на финансите и предстои мярката да влезе скоро в сила.

Според данните от началото на годината до октомври у нас са почивали над 4,2 милиона туристи, от които 3 милиона българи, става ясно по време на срещата. Очакванията на бизнеса са морските туристи през 2021 г. да са повече. Прогнозата за зимата на 2021 г. е тя да е тежка, но все пак нивата на резервациите са сходни с тези през 2018 г., посочва Франк Кванте, главен изпълнителен директор на концесионера на морските летища „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

По време на срещата става ясно, че директните ранни записвания за лято 2021 в Албена бележат ръст, а част от хотелите ще отворят още за Великден. Това коментира Маргита Тодорова, търговски директор на „Албена“ АД. Хотелиерите изразяват надежда, че през лято 2021 г. у нас ще идват вече ваксинирани туристи.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент